Kost, livsstil og genetisk følsomhed

Kosten er kroppens byggesten. Hver dag indtager hver dansker i gennemsnit 3 kg mad og drikke svarende til et helt ton på et år. Vi undersøger sammenhænge mellem kost, livsstil og sundhed samt sygelighed. Centrale problemstillinger er:

 • Hvordan er sammenhængen mellem kost og sygelighed samt dødelighed?
 • Hvordan kan ændringer i kosten bidrage til at forebygge de store folkesygdomme som kræft, hjertesygdom og sukkersyge?
 • Hvilken rolle spiller genetisk følsomhed for betydningen af kost og livsstil?

Tidligere undersøgte forskningen hovedsageligt virkningen af de enkelte elementer i kosten eksempelvis enkelt fødevarer eller enkelt næringsstoffer. Vi forholder os til den samlede virkning af kosten og undersøger kostmønstre, samt hvad der sker, hvis man udskifter en bestemt fødevare med en anden. Hvordan ændres sygdomsrisikoen for eksempel, hvis man i stedet for meget kød begynder at spise mange grønsager? Kosten er en del af den samlede livsstil, og betydningen af kost og livsstil afhænger delvist også af vores arvelige baggrund. Mange studier ser derfor på samspillet mellem både kost, livsstil, genetik og sygelighed samt dødelighed.

  Projekter

  • Kost, kræft og helbred er et follow-up studie, hvor vi ser på sammenhængen mellem kost, livsstil, genetisk følsomhed og sygelighed samt dødelighed blandt 57.000 deltagere, som vi har fulgt i omkring 15 år.
  • I det fælles europæiske forskningssamarbejde European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), hvor vi følger 520.000 deltagere fra 10 forskellige lande herunder deltagerne fra Kost, kræft og helbred, ser vi på sammenhænge mellem kost, livsstil og udvikling af kræftsygdomme, hjertekarsygdomme og sukkersyge.
  • Vi undersøger betydningen af kostmønstre samt udbytning af fødevarer og energigivende næringsstoffer for opståen af hjertekarsygdomme. Projekterne gennemføres i samarbejde med kolleger fra forskningsinstitutioner i København og Aalborg samt fra Harvard School of Public Health i USA.

  Videnskabelige milepæle

  Etablering af kohorterne ”Kost, kræft og helbred” samt European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

  Metoder

  Mange undersøgelser baseres på Kost, kræft og helbred, som er en undersøgelse med 57.000 deltagere. De var i alderen 50-65 år ved rekrutteringen i 1993-97 og følges nu gennem de danske registre herunder Landspatientregistret, Cancerregistret og Diabetes registret. Ved indgang i studiet blev der indsamlet oplysninger om kost, livsstil og kropsbygning samt biologisk materiale herunder blod, fedtvæv, urin og negle.

  Kost, kræft og helbred er en del af European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, hvor vi samlet følger 520.000 deltagere. For alle deltagere har vi data svarende til de data, vi indsamlede i forbindelse med Kost, kræft og helbred.