Cyklus

Cyklus

Hvad er formålet med undersøgelsen?

”CYKLUS” er et forskningsprojekt, som skal bidrage med viden omkring generelt helbred, symptomer, sygdomme og trivsel. Forskningsprojektet inkluderer individer med alle kønsidentiteter som er født som kvinder. Vores fokus er på sygdomme og symptomer som f.eks. blødningsforstyrrelser, smerter, gynækologiske sygdomme, migræne, funktionelle symptomer og mentale lidelser.

Vi undersøger hyppigheden, årsager til og konsekvenser af forskellige symptomer og sygdomme som forekommer oftere blandt individer født som kvinder. Vi ønsker at samle viden omkring dette, med det formål, at vi fremadrettet kan blive bedre til at forebygge, diagnosticere og behandle disse lidelser og symptomer.

Hvorfor er undersøgelsen nødvendig?

Undersøgelsen er nødvendig fordi symptomer og sygdomme, som oftere forekommer blandt individer født som kvinder, er underbelyste. Flere af disse sygdomme er underdiagnosticeret i det danske hospitalsvæsen, og vi ved for lidt om hyppighed, udbredelse og årsager til symptomer som. f.eks. blødningsforstyrrelser, smerter, gynækologiske sygdomme, migræne, funktionelle symptomer og mentale lidelser. Det er derfor nødvendigt at vi indhenter oplysninger om dette.

Hvad går undersøgelsen ud på?

I Danmark har vi information om diagnosticerede sygdomme fra de danske sundhedsregistre, men ikke alle symptomer fremgår af registrene, og mange kan gå rundt med sygdomme og svære symptomer i mange år før de får en diagnose. For nogle, kan symptomerne være svært invaliderende og medføre væsentligt forringet livskvalitet, trivsel og arbejdsevne.

Vi kender ikke hyppigheden af disse symptomer og sygdomme iblandt individer født som kvinder. For at undersøge, hyppigheden, udbredelsen og konsekvenser er vi derfor nødt til at indhente informationen direkte fra borgerne.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Vi inviterer via e-boks ca. 60.000 tilfældigt udvalgte danske kvinder mellem 16 og 50 år til at deltage i undersøgelsen. På baggrund af besvarelserne kan vi bestemme hyppigheden af symptomer og sygdomme samt undersøge årsager og konsekvenser af disse.

Det er selvfølgelig frivilligt, om man ønsker at deltage i undersøgelsen, og det tager cirka 25-30 minutter at besvare spørgeskemaet.

Hvordan behandles mine oplysninger?

Alle oplysninger behandles fortroligt. Dit CPR-nummer vil blive brugt til at koble dine svar til registerdata. Fra registrene kan vi bl.a. indhente oplysninger om alder, kontakt til sundhedsvæsenet, diagnoser, medicinoplysninger og socioøkonomisk baggrund. Dine data vil blive opbevaret i ’ikke direkte identificerbar form’.

Læs mere om hvordan vi behandler dine data

Bliver forsøgsresultaterne offentliggjort?

Alle resultater, både positive, negative og resultater, som ikke kan give endelige konklusioner, vil blive offentliggjort samt forsøgt publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Vi offentliggør udelukkende resultaterne i anonymiseret form. Deltagere i undersøgelsen vil aldrig blive nævnt ved navn eller på anden måde kunne identificeres.

Hvem står bag undersøgelsen?

Projektet er finasieret af EU. Styregruppen bag forskningsprojektet er ledet af lektor Dorte Rytter.

Har du spørgsmål? Hvis du har spørgsmål til projektet, kan du kontakte os på e-mail: cyklus@ph.au.dk