GoDag

I dette videnskabelige forsøg ønsker vi at undersøge, hvilken indflydelse det har for helbredet og koncentrationsevnen i løbet af en dag at spise forskellige typer af morgenmad sammenlignet med helt at springe morgenmaden over.

Hvis du har interesse i at deltage i forsøget, kan du give din interesse til kende her. Du vil derefter blive kontaktet af en projektmedarbejder og få flere informationer om, hvad deltagelse i projektet indebærer.

Om projektet

Forsøget er et overkrydsningsforsøg, hvor 30 raske 18-30 årige kvinder besøger laboratoriet 3 gange, hvor der hhv. vil blive serveret i) ingenting, ii) et morgenmåltid med yoghurt og havregryn, iii) et morgenmåltid med brød, marmelade og juice. Der vil optimalt set være 2-5 dages pause imellem hvert måltidstest. På hver forsøgsdag skal du efter ankomst indtage et af de tre testmåltider. De efterfølgende 3 timer skal du løbende i et spørgeskema score, hvor sulten/mæt du føler dig. Der laves en koncentrationstest 2,5 time efter testmåltidet. Yderligere vil der blive taget blodprøver hhv. før og ½t, 1t, 1½, 2 og 3 timer efter morgenmåltidet, som vil blive undersøgt for mætheds- og sultsignalstoffer. Efter 3 timer serveres frokost, og du skal resten af dagen registrere dit kostindtag.

Inden forsøgsdagene skal der måles højde, vægt samt kropsammensætning ved en DXA-scanning og udfyldes et spørgeskema, samt registreres kostindtag dagen inden forsøgsdagene.

Forsøget er anmeldt via Universitets fællesanmeldelse til Datatilsynet og er godkendt af Region Midtjyllands Videnskabsetiske Komité (projekt-ID: 1-10-72-220-19). Personidentificerbare data beskyttes efter databeskyttelsesloven og sundhedsloven. Endvidere vil databeskyttelsesforordningen blive overholdt. Alle regler vedrørende ”Good Clinical Practise” vil blive overholdt.

Forsøget gennemføres på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Dalgas Avenue 4, 8000 Aarhus C.

Baggrund

Det er usikkert, hvilken betydning morgenmad har for vores koncentrationsevne og følelse af sult og mæthed.

Vi vil derfor undersøge stoffer i blodet, din egne følelse af sult og mæthed og din koncentration efter to typiske danske morgenmåltider, samt når morgenmaden helt springes over.

Forsøgsdesign

For at sikre de bedste resultater i projektet bliver deltagerne ved lodtrækning fordelt til at starte med et af de tre måltinder, hhv. i) ingenting, ii) morgenmåltid med yoghurt og havregryn eller iii) morgenmåltid med brød, marmelade og juice.

Dagen før hvert testmåltid skal du undgå hård fysisk aktivitet, undgå alkohol og registrere dit kostindtag. Dagen før hver af de tre forsøgsdage skal du indtage den samme kost (indhold og mængde).

Målinger

Før den første forsøgsdag måler vi højde, vægt og kropssammensætning i en DXA-scanner. På forsøgsdagen skal du indtage et morgenmåltid, registrere sult/mæthed, have taget blodprøver, udføre koncentrationstest, spise frokost samt registrere dit kostindtag resten af dagen.

Krav til deltagelse

Du kan give din interesse for deltagelse tilkende ved at udfylde tilmeldingsformularen. Du kan finde deltagerinformation her.

Du skal være 18-30-årig kvinde, have et BMI over 25 (vægt i kg divideret med (højde i meter x højde i meter). F.eks. 90 kg / (1,7 x 1,7) = 31,1

Du må ikke have:

  • Sygdomme eller medicinforbrug, der kan påvirke måleparametre
  • Diabetes
  • Ryge på forsøgsdagene
  • Fødevareallergi over for mælkeprodukter eller gluten.
  • Vægttab på mere end 5 kg det sidste halve år
  • Være på slankekur
  • Spiseforstyrrelse
  • Trænet (konditræning) mere end 5 timer om ugen de sidste 3 måneder
  • Være gravid eller amme
  • Svært ved at læse eller forstå dansk.

Resultater

Forsøgets resultater vil blive publiceret i videnskabelige tidsskrifter og via andre medier. Såvel positive som negative eller neutrale resultater vil blive offentliggjort.

Der vil gå nogle år, da det tager tid at analysere resultaterne. Vi må først offentliggøre resultaterne, når de er publiceret i videnskabelige tidsskrifter. Her på siden vil videnskabelige artikler og anden formidling blive listet, når resultaterne er offentliggjort.

Finansiering

Forskningsprojektet GoDag er delvist støttet af Mejeribrugets ForskningsFond og Helsefonden. Morgenmadsproduktet er sponsoreret af Arla Food amba.

Den projektansvarlige har ingen økonomiske interesser i projektets resultater eller økonomisk tilknytning til støttegiveren.

Kontakt

Katrine Thingholm Norup

Telefon: 27 58 79 71

Email: 201903556@post.au.dk

Projektansvarlig