Institut for Folkesundhed

Projekter og aktiviteter

Igangværende projekter


The Health Literacy in Pregnancy, Postpartum, and early Parenthood project (HeLP3)

Dette projekt bygger videre på viden fra projektet ”the Health Literacy in Pregnancy (HeLP)” project, som havde til formål at afdække lokal, national og international viden om sundhedskompetence blandt gravide og organisatorisk sundhedskompetence i den danske svangreomsorg. HeLP projektet viste:

  1. At der eksisterer 44 videnskabelige artikler, som omhandler gravides sundhedskompetence. Heraf adresserer 24 studier funktionel sundhedskompetence, som omhandler evner til at finde, læse og forstå sundhedsinformation, mens 13 adresserede interaktiv sundhedskompetence, som omhandler evnen til at interagere og samarbejde med sundhedsprofessionelle. Desuden vedrørte fire studier kritisk sundhedskompetence, som indebærer evner til kritisk at vurdere sundhedsinformation og navigere i tilbud.
  2. At gravide kvinder med fedme (prægravid bmi≥25kg/m2) forstår generel sundhedsinformation leveret af sundhedsprofessionelle, men har svært ved at omsætte viden til adfærd. Desuden har de svært ved at navigere i booking systemer og andre digitale tilbud. Derudover føler de sig udfordrede, når de modtager forskellig information fra sundhedsprofessionelle, sociale medier, familie og venner. 
  3. At gravide kvinder har meget varierende niveauer af sundhedskompetence, som påvirker deres adfærd i graviditetsforløbet. 
  4. At der eksisterer organisatoriske barrierer for sundhedskompetence i svangreomsorgen, herunder bl.a. stigmatisering, problematikker vedrørende eksternt samarbejde, udlevering af overvældende mange informationer til gravide, forskelle i digitale kommunikationspræferencer mellem sundhedsprofessionelle og gravide, manglende udvikling og støtte til sundhedsprofessionelle samt manglende tid og ressourcer. 

Baseret på data indsamlet i det forudgående HeLP projekt, skal der udvikles evidensbaserede caseprofiler, der beskriver gravide kvinders udfordringer relateret til sundhedskompetence. 

Disse cases skal bidrage i en workshopbaseret samskabelsesproces afholdt med sundhedsprofessionelle (herunder jordemødre, obstetrikere, sygeplejersker og sundhedsplejersker), der skal resultere i udvikling af en intervention målrettet graviditet – og efterfødselsforløbet. Formålet er at øge den organisatoriske sundhedskompetence i danske graviditet – og efterfødselsforløb og herved bedre understøtte gravide kvinder og deres familiers unikke behov.  

Ansvarlig: Maiken Meldgaard 

Evaluering af OS!

OS! er en samskabelsesproces, der bruges til at evaluere organisatorisk sundhedskompetence og planlægge målrettede forbedringstiltag. Formålet med dette projekt var at undersøge, hvordan OS! implementeres og anvendes, ved at interviewe personer med erfaring med værktøjet – herunder facilitatorer, medarbejdere og ledere – for at identificere muligheder for videreudvikling og forbedring. Projektet er et samarbejde mellem forskere på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og Sundhedsstyrelsen. 

Kontaktperson: Camilla Klinge Renneberg 

Sundhedskompetence i graviditeten; HeLP projektet

Den sociale ulighed i sundhed er stigende – også blandt gravide kvinder. Sundhedskompetence er anerkendt som en nøglefaktor til reducering af social ulighed. 

HeLP (Health Literacy in Pregnancy) projektet er en systematisk undersøgelse af gravide kvinders sundhedskompetence. Formålet er at undersøge sammenhænge mellem sundhedskompetence og komplikationer i graviditet og fødsel. 

Projektet forventes at producere ny og efterspurgt viden, som skal informere differentiering af tilbud i svangreomsorgen og imødekomme den stigende sociale ulighed i sundhed blandt gravide. Sundhedsstyrelsen anbefaler en firedelt niveauinddeling og tværfagligt samarbejde i svangreomsorgen i Danmark. Inddelingen skal sikre den nødvendige støtte i relation til både fysiske, psykiske og sociale udfordringer og risici. Der er behov for viden om gravide kvinders sundhedskompetencer i denne kontekst og hvordan vi bedst tilpasser vores tilbud til at imødekomme forskellige kvinders behov.

HeLP projektet er et bredt samarbejde mellem Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital og Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Viborg. 

Kontaktperson: Maiken Meldgaard 

Publikationer:

Sundhedskompetence i Sundhedsstyrelsen

Organisatorisk sundhedskompetence har potentiale til at afbøde effekten af social ulighed i sundhed. Vores samarbejde med Sundhedsstyrelsen har til formål at rådgive styrelsen gennem en intern proces med det formål at øge styrelsens organisatoriske sundhedskompetence og desuden sammen at udvikle mere generelle anbefalinger for integration af organisatorisk sundhedskompetence i det danske sundhedsvæsen. Projektet indebærer blandt andet videreudvikling af en model for den sundhedskompetente organisation.

Kontaktperson: Anna Aaby

Publikationer:

Sundhedskompetence i den danske befolkning

Projektet har til formål at følge udviklingen af sundhedskompetence i region Midtjylland gennem en tilbagevendende spørgeskemaundersøgelse (”Hvordan Har Du Det”) blandt ca. 30.000 borgere i Region Midtjylland.

Der er aktuelt indsamlet og analyseret på data fra 2013 og 2017, som samlet set har været med til at pege på betydningen af sundhedskompetence blandt raske og syge i den danske befolkning.

Kontakperson: Helle Terkildsen Maindal

Publikationer og ressourcer:

Andre aktiviteter

Dansk Health Literacy Netværk
Vi er initiativtagere og aktive medlemmer af Dansk Health Literacy Netværk (DHLN), som er et landsdækkende forum for debat og erfaringsudveksling om sundhedskompetence på tværs af fagkulturer og sektorer. Aktiviteter og nyheder i relation til netværket formidles via LinkedIn gruppen ’Dansk Health Literacy Netværk’

Sundhedskompetence-undersøgelsen 2019
Danmark deltager i en stor undersøgelse af sundhedskompetence på tværs af 20 lande som har til formål at beskrive og måle sundhedskompetence og som grundlag for politiske tiltag. Vi er repræsenteret i styregruppen.


Afsluttede projekter


Hånden på Hjertet (2016-20)

PhD projektet Hånden på Hjertet (eng.: Heart Skills) havde til formål at udvikle en specifik indsats, der med udgangspunkt i sundhedskompetence øgede kvaliteten af rehabiliteringstilbuddet efter hjertesygdom til borgere henvist til Randers Rehabiliteringsenhed. Projektet følger hovedprincipperne i Ophelia-metoden. Projektet blev udnævnt til National Health Literacy Demonstration Project under Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Kontaktperson: Anna Aaby

Publikationer og ressourcer:

Organisatorisk sundhedskompetence i danske sundhedscentre (2017-20)

Formålet med dette projekt var at oversætte, videreudvikle og afprøve et redsakb til evaluering og udvikling af organisatorisk sundhedskompetence i danske sundhedscentre. Tre sundhedscentre gennemførte en selvevaluering af deres organisatoriske sundhedskompetence og udviklede en række forbedringstiltag.

Kontaktperson: Anna Aaby

Publikationer og ressourcer:

Evaluering af CHAT (2018-20)

Dialogredskabet CHAT udgør en systematik og ikke-stigmatiserende samtalestruktur til afdækning af sundhedskompetence. Formålet med dette projekt var at evaluere implementering og anvendelse af CHAT i Randers Rehabiliteringsenhed gennem kvalitative fokusgruppeinterviews med enhedens sundhedsprofessionelle. 

Kontaktperson: Nanna Husted Jensen

Publikationer og ressourcer:

Sunde liv og lokalt samarbejde (LIVE) - samskabelse om etniske minoriteters sundhedskompetence (2021)

Lighed i sundhed handler bl.a. om at alle borgere har mulighed for at finde, forstå, tilgå og fastholdes i sundhedstilbud i lokalsamfundet.

Formålet med LIVE er i samarbejde med Folkesundhed Aarhus, Afdeling Vest, Aarhus Kommune samt lokale aktører i området 8220 at kortlægge faktorer af betydning for etniske minoriteters adgang til sundhedstilbud og på den baggrund samskabe og afprøve kvalitetsforbedrende tiltag. 

Projektet anvender en systembaseret tilgang og gruppebaseret modellering til at forbedre den lokale community health literacy.

Kontaktperson: Anna Aaby

Publikationer og ressourcer:

LIVE - Sunde Liv og lokalt samarbejde Evalueringsrapport

Andre aktiviteter

Health Literacy GPS – Dansk Selskab for Folkesundhed (2018-19)
Sammen med Dansk Selskab for Folkesundhed har vi på vegne af Dansk Health Literacy Netværk udarbejdet positionspapiret 'God Praksis i folkeSundhed (GPS)'.

Publikationer og ressourcer: